Om blödarsjuka - Hemofili A & B

Hemofili (blödarsjuka) är en relativt sällsynt ärftlig sjukdom som orsakar problem med blodets koagulationsförmåga. Blödarsjuka orsakas av en medfödd brist på eller total avsaknad av ett protein i blodet. Detta innebär att om en vävnad är skadad och blodkärl brister, fortsätter blödningen under längre tid än normalt. Några blödningar är lätta att se, till exempel skärsår. Andra blödningar, exempelvis blödningar i eller runt lederna, är svårare att upptäcka men kan vara mer skadliga. De är svåra att upptäcka men mycket viktiga att förhindra då blödning i en led kan orsaka skador på lång sikt.

Blödarsjuka finns i två olika former:

  • Hemofili A är den vanligaste formen och drabbar ungefär 1 på 5 000 män.
  • Hemofili B är en mindre vanlig form och drabbar ungefär 1 på 25 000 män.

Konsekvensen av blödarsjuka, d.v.s. att en blödning fortsätter under längre tid än normalt, är densamma för både hemofili A och hemofili B. Blödarsjuka kan drabba män och kvinnor, men sättet som hemofili ärvs på gör att den övervägande majoriteten av de drabbade är män och att bäraren alltid är en kvinna. De flesta personer med hemofili diagnostiseras redan i barndomen eller ungdomsåren, men i mildare fall kan det hända att en diagnos inte görs förrän senare i livet. Svårighetsgraden av blödarsjuka kan variera från mild, genom medelsvår till svår.

Hemofili är en av de vanligast förekommande blödningsrubbningarna. Det finns ett stort antal andra koagulationsrubbningar. De flesta av dessa är mycket sällsynta och, liksom blödarsjuka, genetiska.

card-img

Vad är orsaken till blödarsjuka?

Hemofili, eller blödarsjuka, är oftast ärftligt betingad där ett viktigt protein i blodet, koagulationsfaktor, saknas. Blödarsjuka kan inte smitta.

LÄS MER

card-img

Symptom på blödarsjuka

Symtom på blödarsjuka kan upptäckas tidigt, redan hos barn som lär sig krypa och gå. Läs mer om vilka symptom som finns och hur man ställer rätt diagnos.

LÄS MER

card-img

Ledhälsa

Vård av blödarsjuka går ut på att behandla och förebygga akuta blödningar. Upprepade blödningar i en led kan orsaka bestående förändringar. Läs mer här.

LÄS MER

card-img

HIV, hepatit och blödarsjuka

Tidigare fanns det risk för smitta vid läkemedelsbehandling av blödarsjuka. Läs om smittorna och om moderna metoder som minimerar riskerna.

LÄS MER

card-img

En podd om att leva med blödarsjuka

  • Hur och när berättar man för tjejen?
  • Vad säger man till skolan?
  • Hur var det förr?

Lyssna på Blodcasten

card-img

Förbundet Blödarsjuka i Sverige

FBIS är en rikstäckande organisation för personer med hemofili, von Willenbrands sjukdom, kronisk ITP och närbesläktade blödningsrubbningar.

Läs mer på FBIS.se